Виробництво

BAS ERP надає можливість планувати виробництво на декількох рівнях. Я зараз говорю про саме виробництво. Це на рівні локального диспетчера та на рівні глобального диспетчера. Планування на рівні підприємства – це і є план виробництва, який ми щойно розглянули. Що таке планування на рівні глобального диспетчера – на цьому етапі в системі формується замовлення на виробництво і формується графік виробництва. На етапі локального диспетчера на основі замовлень на виробництво уже формуються самі маршрутні листи на виконання конкретних операцій. Якщо, наприклад, у нас виробництво багатоетапне, то сформується декілька маршрутних листів на виконання кожного етапу виробництва, де потрібно буде вказати факт, наприклад, використання матеріалів або факт випущеної продукції, якщо на цьому етапі випускається. На цьому етапі існує 2 робочих столи, які автоматизують роботу користувача та полегшують роботу. Перший – це автоматизований робочий стіл по плануванню і диспетчеруванню MES і автоматизований робочий стіл по диспетчеруванню ББМ. Що таке MES – в BAS ERP є дві методики диспетчерування або планування виробництва на рівні локального диспетчера. Перше – це MES, це коли ми плануємо і власне відображаємо факт виконання операцій по операціях і наступна методика – це планування ББМ, якщо розшифрувати буде: барабан-буфер-мотузка. Тут у нас уже немає деталізації виконання по операціям, але є можливість планування загрузки робочих центрів. Загалом, і там і там є можливість планування загрузки робочих центрів. В MES навіть більш детально можна планувати, є спеціальна обробка, яка відображає графіки загрузки. Напевно, відкрию вже саму конфігурацію. Будемо розглядати все на прикладі. Що далі: на основі плану на виробництво сформуємо автоматичне замовлення на виробництво на основі планів.

Для цього у нас для виробництва також виділена окрема підсистема, в якій всі документи. Що стосуються виробництва, всі робочі столи, зараз у мене права адміністратора, тому видно все, але для кожної ролі користувачів відображення деяких функцій, деяких блоків можна обмежувати. Замовлення на виробництво – натискаючи на кнопку сформувати, можемо вибрати за планом, та за потребами. За планом формується на основі планів наші замовлення на виробництво, за потребами, якщо у нас є наприклад, замовлення покупця і ми це замовлення будемо формувати замовлення на виробництво і виготовляти якусь продукцію – ми можемо без планування продаж і планування виробництва, можемо одразу, на основі замовлення покупця сформувати замовлення на виробництво. В цьому випадку нам потрібно буде вибрати за потребами. Нас цікавить за планом.

Далі можете побачити вже знайомий реквізит – це сценарій. Тут можна робити відбір по сценарію. Власне, наш план виробництва робився по сценарію. Виробництво харчове і на період – 3 серпня. У мене цей відбір вже тут стоїть. Також можна робити фільтр по підрозділу, після цього нажимаємо кнопку заповнити і бачимо, що всі ці дані, які у нас були в плані на виробництво – відобразилися тут. Далі нам потрібно відмітити на яку позицію ми будемо формувати, власне, замовлення на виробництво. Я сформую на булку здобну, с характеристикою – з курагою. Характеристика – курага. Потрібно поставити галочку. А також тут потрібно змінити кількість. Наприклад, якщо ви плануєте зробити замовлення не на 400 штук, а на 300, після чого ми нажимаємо – створити замовлення. Система автоматично у нас створює замовлення на виробництво, але деякі реквізити потрібно дозаповнити.

Наприклад, по якій організації буде виробництво та податкове призначення і напрям діяльності. Напрям діяльності може бути, наприклад, проект. Та якщо підприємство хоче розділяти свою діяльність по проектам, за напрямками діяльності – це все включається функціональною опцією та в документах появляється такий, ніби, розріз.

На вкладці Продукція ми бачимо нашу позицію і нам потрібно вказати, на якій склад ми будемо відображати, власне, випуск продукції. У нас є склад хлібобулочних виробів. І можемо побачити стандартну специфікацію – це та специфікація, яку ми вибирали при побудові плану на виробництво. Думаю, хто знайомий з УПП – знає, що таке специфікація. В ERP вона дещо відрізняється і зокрема – тут навіть є 2 таких поняття, як ресурсна специфікація, як специфікація замовлення.

Поки що замовлення я залишу так, як є і хочу відкрити ресурсну специфікацію. В підсистемі виробництва у нас є ресурсні специфікації, ось їх можна групувати по папкам. Моя специфікація, яку я обирав – знаходиться в папці випічка – ось вона.

Що ми можемо побачити в картці специфікації, що тут, власне, можемо вказати: по-перше – це вихідні вироби, та, наприклад, що я,власне, буду виробляти, готова продукція, нижче в табличці йдуть частини, якщо у нас є якийсь стабільний процент браку, або, можливо якісь супутні відходи, які у нас з’являються в процесі виробництва. Ми можемо їх сюди додавати і вони будуть заповнюватися при створенні замовлення на виробництво, як план.

На наступній вкладці матеріали – ми вказуємо, власне, яку сировину, в якій кількості ми будемо використовувати. Що хотілось б тут відмітити: це, наприклад, якщо булка – в нашому випадку, булка здобна, у неї може бути різна начинка, ось там: родзинки, курага, мак кондитерський. Для того, щоб не створювати три різні ресурсні специфікації і не плутатися між ними в процесі формування замовлень на виробництво – система дає нам можливість налаштувати споживання ще на рівні ресурсної специфікації.

Наприклад: ми добавили нову стрічку – родзинки білі і ми можемо прописати умову, що якщо властивість нашої готової продукції – родзинки білі, то ми будемо використовувати при виробництві родзинки білі в кількості 50 грам.

Така ж сама ситуація з курагою. Якщо властивість курага – то буде 50 грам кураги використовувати, а якщо мак кондитерський, то будемо використовувати 60 грам маку. Все це я продемонструю в замовленні, точніше в специфікації замовлення. Також тут можна використовувати різні формульні розрахунки для кожної позиції. Також вони налаштовуються тут. Є два варіанти – споживати завжди і задати якусь формулу. Другий варіант – налаштувати для кожного рядка споживання, в залежності від якоїсь властивості нашої основної готової продукції. А також тут можна, наприклад, якщо в процесі виробництва в технології можна якусь сировину або матеріал змінювати на інший або меншої якості або більшої якості і від цього буде залежати кількість – можна створювати дозволи на заміну матеріалів ось по цій кнопочці. Ми тут вказуємо та набір, що ми будемо замінювати і альтернативний варіант. Ми вказуємо строк дії цього розпорядження і воно буде нам автоматично пропонувати при формуванні замовлення на виробництво – заміну таку.

Далі – тут є вкладка трудовитрати. Якщо, наприклад, на підприємстві використовується відрядна оплата праці, ми можемо сюди добавити стрічку, зміню статус, щоб продемонструвати, в якій вказати, випічка тут у мене немає. У мене є якісь інші роботи,для прикладу, вказати планову кількість – скільки годин буде використовуватись на виготовлення однієї одиниці продукції і стаття калькуляції для цих робіт. Все це буде автоматично попадати в замовлення на виробництво і, відповідно, будуть автоматично заповнюватись данні. В майбутньому, при формуванні маршрутних листів а також документів виробітки співробітників – це те, що відображає факт про виконання робіт співробітниками і буде слугувати, як підстава для нарахування заробітної плати.

Наступна вкладка у нас є – виробничий процес, що це за вкладка, в чому вона, власне, може полегшити нам роботу?

  • Экспертное сопровождение бухгалтеров

Тут ми можемо налаштувати, чи це буде одно етапне виробництво, або буде багатоетапне виробництво. Що це означає: якщо одно етапне – тут слід розуміти, що до прикладу, як з булкою – що у нас все відбувається на одному етапі, в рамках одного дня, тобто, ми замісили тісто і випекли булку і випустили готову продукцію. Якщо, наприклад, ми використовуємо багатоетапне виробництво, багатоетапне виробництво може використовуватися при виготовленні. Можливо, якихось меблів, інструментів, приладів та так дальше. Де нам слід вирізняти багато операцій та на виході кожної операції ми отримуємо якийсь напівфабрикат, та нам необхідно вести облік цих напівфабрикатів, то ми можемо використовувати багатоетапне виробництво і, відповідно, в цьому випадку, ми можемо вказувати декілька етапів, встановлювати по черговість цих етапів, вказувати плановий норматив часу, який буде затрачатись на виконання цього етапу.

А також тут можемо вказувати вид робочого центру, який буде зайнятий при виготовленні продукції. Види робочих центрів розподіляються на робочі центри. Робочі центри – це є наше виробниче обладнання, яке приймає участь у виробництві. Ми можемо планувати зайнятість цих робочих центрів. Це нам допомагає при побудові планів на виробництво, маршрутних листів, що стосується планування часу їх виконання. На цьому прикладі ми розглянемо одно етапну специфікацію, на багатоетапну у нас не вистачить часу. Тут я закриваю не зберігаючи, встановлюючи статус – дія для специфікації. Специфікацію ми можемо зазначати строк її дії на якийсь певний проміжок часу і відповідно та в залежності від статусів або є можливість використовувати замовлення на виробництво, або немає. Ще хотілося б відмітити те, що на основі ресурсної специфікації ми можемо сформувати планову калькуляцію продукції. Взагалі, планову калькуляцію продукції ми можемо формувати, як на конкретну номенклатурну позицію, так на ресурсну специфікацію, так і навіть можемо на конкретне замовлення на виробництво сформувати планову калькуляцію.

На ресурсну специфікацію у мене немає сформованої, але в мене є сформована на саму номенклатурну позицію. Відкривши картку номенклатури – у нас є гіперссилка планові калькуляції. Я її загубив, давайте іншим способом відкриємо.

Я можу зробити фільтр по моїй номенклатурній позиції, побачу, що в мене є 3, кожна із них зроблена на окрему характеристику, наприклад, з маком, або з родзинками.

Що собою, власне, представляє планова калькуляція – є вкладка статті калькуляції, вона заповнюється автоматично, заповнюється на основі даних, які введені в нас на вкладці матеріали і роботи, тут ми заповнюємо сировину, яку плануємо затрачати в процесі виробництва, її кількість, а також можемо планові ціни якісь зазначити і, відповідно, в нас розрахується сума. І тут же ш ми вказуємо нашу статтю калькуляції. На вкладці статті калькуляції формуються різні рядки і в цих рядках автоматично заповнюється сума. Є можливість змінювати цю суму, задавати якісь формені розрахунки та наприклад, як в третій стрічці, в третьому рядку – тут взяли по статті калькуляції – матеріали основні і домножили на якійсь коефіцієнт.

Якісь непрямі витрати були враховані. Що нам планова калькуляція може дати в майбутньому. В майбутньому – дані, які ми отримали при розрахунку планової калькуляції – можемо використовувати, як планова вартість випуску нашої готової продукції. Це буде при закритті маршрутного листа, при формуванні документа – випуск продукції. Це, що стосується планових калькуляцій. Ресурсну специфікацію розглянули, тепер хотілось би показати специфікацію замовлення. В цьому випадку специфікація діє, як ніби шаблон, який затверджений на рівні підприємства і він є, як основою для формування всіх специфікацій замовлень. В чому відмінність специфікації замовлення та ресурсної специфікації?

Специфікація замовлення може відрізнятись від ресурсної, наприклад, якщо у нас конкретне замовлення на виробництво, нам потрібно внести якісь зміни в технологію виробництва і щоб ці зміни не вплинули на власне, саму ресурсну специфікацію. Специфічний такий заказ, де, наприклад, може відрізнятися, кількість, в моєму випадку молока, при замішуванні тіста і так дальше. В цьому випадку мені просто потрібно відкрити специфікацію замовлення, ось бачите - вгорі так і написано і вручну можу змінити кількість. Зміни ніяк не вплинуть на ресурсну специфікацію, будуть діяти тільки для цього замовлення. Тут ми можемо побачити етапи, які будуть у нас в процесі виробництва, матеріали бачили. І знову ж таки, вихідні вироби. І, можливо, якщо у нас в процесі виробництва є якісь супутні відходи або відсоток браку – можемо сюди задати або вказати.

Після цього – завершити редагування, система нам каже, що нам потрібно в подальшому рядку замовити трішки більше, ніж ми замовляємо.

Після того, як ми сформували специфікацію замовлення – ми можемо встановити статус нашого замовлення на виробництво не створену а до виробництва – це означає, що це замовлення буде виступати як основою для формування наших маршрутних листів. Також є можливість всі наші замовлення формувати по пріоритетам. Наприклад, якщо якісь замовлення на виробництво мають більший пріоритет – ми можемо його встановлювати. Відповідно, в майбутньому, в робочих столах диспетчерування MES, диспетчерування ББ – такі замовлення будуть відображатися вгорі списку і можна буде побачити, що їх потрібно виконати в першу чергу. Давайте встановимо замовленню статус – високий, для прикладу.

Після цього натискаємо кнопку – провести і закрити. Далі – обробка по формуванню замовлень нам уже не потрібна, сам список замовлень, власне, в списку можемо побачити наше замовлення. Написано, що сформований автоматично. За допомогою спеціального такого робочого стола, який називається графік виробництва – нам потрібно буде сформувати графік виробництва по цьому заказу, тут також ми можемо робити відбори по нашим замовленням, щоб не плутатися в загальному списку: по пріоритету, по підрозділу, а також по відповідальному – хто створив замовлення.

В мене було замовлення номер 5, я можу побачити – булка здобна і є власне дати, і кількість, яку потрібно виготовити. Для того, щоб сформувати сам графік на виробництво – мені потрібно стати ось в цю колонку і подвійним кліком ми переходимо до робочого столу, де формується сам графік.

Графік розраховується автоматично, для цього потрібно натиснути кнопку – розрахувати графік виписку, розрахувати, після цього, оскільки у нас виробництво одно етапне – маємо один рядок.

Якби було багатоетапне – на кожен етап виробництва було б сформовано рядок і в кожному рядку ось такою зафарбованою літерою уже було б відмічено планові періоди, коли будуть виконуватись той чи інший етап на виробництво. В мене це все відбувається в рамках одного дня, оскільки в мене потреба та дата потреби 3 числа, вона мені на 3 число і спланувала, хоча факт ми будемо сьогоднішнім числом відображати. Після цього, якщо у вас все задовольняє в побудові графіку нам потрібно зберегти результату розрахунку і закриваємо.

Все, по нашому замовленню уже сформований графік виробництва, можемо переходити безпосередньо до формування маршрутних листів. Методика планування MES або ББМ – визначається при створенні підрозділу, на рівні самого підрозділу. Оскільки, в мене підрозділ в моєму замовленні на виробництво стоїть випічка, попередньо у цьому підрозділі у мене налаштоване планування по MES, відповідно, мені потрібно відкрити робочий стіл диспетчеризація MES, і система мені автоматично, зараз у мене тут немає відкритих маршрутних листів, система мені в самому робочому столі пропонує створити маршрутні листи.

Формуються вони автоматично, натискаю на сформувати маршрутні листи, дивлюся, на які дати мені потрібно сформувати - у мене на одну дату, тут може бути на декілька дат. Натискаю кнопку сформувати і система автоматично формує маршрутний лист.

Він у мене під номером 37, тут також є низка фільтрів, наприклад, якщо в реальному виробництві – тут буде дуже багато маршрутних листів, то для того, щоб хоч якось можна було між ними зорієнтуватися – ми можемо шляхом встановлення галочок – відобразити всі маршрутні листи, які відзначені, як виконані, або у яких є дефіцит матеріалів і так дальше. Для зручності – це все присутнє. Далі що потрібно: тут у нас власне, з моменту відкриття нашого робочого столу, ми перейшли на другий етап планування виробництва – це те, що я показував на презентації, це планування на рівні глобального диспетчера. Локальним диспетчером може виступати, наприклад, начальник цеху, у якого є своя бригада та за ним закріплені декілька виробничих станків, або робочих центрів і він за них відповідає і він планує їх роботу. Тобто, якщо глобальний менеджер – це був такий начальник виробництва, який сформував замовлення, сформував графік і сказав: виготовляйте мені завтра ось це замовлення, то на рівні локального диспетчера начальник цеху побачив графік, побачив, що йому сьогодні потрібно зробити ось це замовлення і він уже планує в межах дня якусь свою там роботу, якісь замовлення він зробить зранку, якісь ввечері, грубо кажучи. Для того, щоб сформувати ось такий розклад зайнятості, власне, ось таких робочих центрів, станків, або якісь виробничі лінії можуть бути – нам система також автоматично пропонує сформувати розклад, натискаємо сформувати.

Після цього можемо побачити, система нам автоматично відобразила по робочу центру його зайнятість – в рамках по днях. В рамках дня можна збільшити цю деталізацію, наприклад, в рамках тижня і можемо побачити, що 3 число – у нам там запланована робота з 12 і до 6 ночі і потім в проміжку, десь напевно, якщо наводимо, то відображається з 8 до 16 – цей робочий центр буде зайнятий. Після цього натискаємо записати. Якщо натиснемо Розрахувати – у нас сформується ще один проміжок зайнятості – замішування по маршрутному листу 37. Чому так сталося: в системі уже присутні маршрутні листи, по яким запланована робота цього робочого центру, тому мій маршрутний лист, який ми щойно сформували – перенесли мені на 4 число. Це можна змінювати в залежності від того, які планові данні ми вказуємо в наших маршрутних листах.

Я це так залишу, натискаю Записати, після цього закриваю, власне, мій маршрутний лист. Якщо ми використовуємо методику управління MES в виробництві, для того, щоб полегшити роботу майстра цього цеху, який буде відображати факт виконання операцій в системі, а також присутній робочий стіл, який називається просто диспетчеризація – реєстрація операції, ось він, ми його відкриваємо.

Реєстрація операція. Далі нам потрібно вибрати, по якому підрозділу. По-перше – потрібно встановити статус маршрутного листа до виконання, проводимо наш маршрутний лист, нам каже, що є похибка в відхиленні матеріалів в стрічці номер 3.

Після цього проводимо наш маршрутний лист, диспетчеризація виробництва(реєстрація операцій), перевідкриємо. Потрібно подивитися налаштування підрозділу, можливо…Давайте дату до виконання, період – у нас буде 3 число. Добре, я не буду тут зупинятися, повернуся до маршрутного листа. Власне, в маршрутному листі відображення факту виконання операцій нам потрібно буде вказати факт виходу нашої продукції. Норматив заповнюється автоматично, виходячи із нашого замовлення на виробництво – нам потрібно вказати факт. Можливо, ви помітили, що замовлення на виробництво у нас кількість вказувалась в штуках, в маршрутний лист вона у нас попала у кілограмах. Чому так сталось: у нашої номенклатури – булки, основною одиницею виміру є кілограми, але ми можемо також вести облік в штуках, тобто відображати продажі, планувати в штуках і так далі. Це все можна зробити за допомогою вказання коефіцієнта перевода в кількість – між кілограмами і штуками. А також ми можемо створювати різні упаковки і за допомогою коефіцієнтів – співвідношення між ними встановлювати. Вказуючи факт вручну, вказується в маршрутному листі, далі – для кожного рядка ми вказуємо напрям випуску. В нашому випадку – це на склад хлібобулочних виробів буде. І також можемо перевірити факт використання сировини або матеріалів. Там він також може відрізнятися, як наприклад, в 6 рядку і 3. Після цього ми ставимо статус – виконаний і проводимо, власне, наш маршрутний лист. Сам маршрутний лист в статусі виконаний в нас ще не оприбуткував готову продукцію. Для того, щоб відобразити факт надходження на склад – нам потрібно зробити документ, який називається випуск продукції.

В цьому нам допоможе знову ж таки робочий стіл, який називається диспетчеризація виробництва MES. Ось наш маршрутний лист в статусі виконано і ми можемо побачити, що по нашому маршрутному листу не оформлений випуск продукції – ось такий значок означає, що нам потрібно оформити випуск. Для цього ми просто натискаємо правою клавішею на нашому маршрутному листі і натискаємо кнопку оформити випуск робіт або виконання послуг.

Після цього нас автоматично заповнюється документ на основі маршрутного листа, знову ж таки – як з булками, у нас булки мають якійсь термін придатності. В системі автоматично стоїть, що якщо для ось цієї номенклатури облік по серіях – і серія у нас виступає, як термін придатності. І при випуску продукції нам потрібно буде створити або нову серію, або вказати серію якусь існуючу. Існуючу серію можна буде вказати, якщо у нас по двом різним замовленням випускається одна і та ж продукція – в один і той же день.

Ми створимо, наприклад, натискаю Ввести, серія – нова, у мене система запитує, придатний, наприклад, до 5 числа і яку кількість готової продукції я буду реєструвати під цією серією. У мене іде тут 300 кг і я відповідно вказую, у мене буде одна серія на весь об’єм. Після цього – завершити, серію вказав.

Розраховується ціна та також можна вручну вказати планову ціну випуску, наприклад 35 гривень за кілограм. Відповідно, у нас автоматично розрахується сума. Після цього ми проводимо та закриваємо наш документ.

Оновляємо список і можемо побачити, що наш маршрутний лист звідси пропав. Тобто, ми по ньому оформили випуск продукції, встановили статус закритий і це означає, що виробництво на цьому закінчилося. Що стосується такого короткого обзору підсистеми виробництво – ніби пройшли по основним об’єктам.